Tradities op Aruba

Er zijn veel tradities op Aruba die er samen met de overige unieke eigenschappen voor zorgen dat het zo’n bijzonder eiland is. Ook zorgt dit er voor dat uw vakantie een onvergetelijk avontuur kan worden waar u, zelf als u niet overal aan mee doet, nog lang met veel plezier aan terug zult blijven denken.

Aruba last minute bezoeken staat bovenaan de verlanglijstjes van veel mensen omdat hiermee veel geld bespaard kan worden op de aanschaf van vakantie pakketten. Toch willen de meeste mensen niet alleen voordelig op vakantie naar een tropisch eiland maar zullen op Aruba tradities ook een belangrijke plaats innemen op de verlanglijstjes. Dit is niet verwonderlijk omdat niet veel mensen graag een uur of tien in het vliegtuig zitten om vervolgens niet van het strand af te komen. U wilt graag het een en ander zien en in het meest gunstige geval ook zelf meemaken op het gebied van geschiedenis en tradities. Daarom is het goed om vooraf al te weten dat op Aruba tradities en geschiedenis op vrijwel iedere straathoek te vinden zijn en dat de plaatselijke bevolking u hier graag bij betrekt. De Arubanen zijn uitermate vriendelijke en gastvrije mensen die u graag kennis laten maken met hun cultuur en gebruiken. Dat de tradities op Aruba anders en vooral uniek zijn in vergelijking met andere Antilliaanse eilanden, zal het een zeer interessante belevenis zijn om u in die cultuur te verdiepen. Het zijn al deze zaken die het een uniek land maken en waardoor op het gebied van gewoontes Aruba zich onderscheid van veel andere landen.

De bevolking van Aruba is een buitengewoon gemêleerd gezelschap dat bestaat uit mensen uit verschillende culturen. Dit heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat er heel veel verschillende tradities in ere gehouden zijn en er ook geheel nieuwe tradities op Aruba ontstaan zijn. De oorspronkelijke bewoners van Aruba zijn ongeveer duizend jaargeleden naar het eiland gekomen en nog steeds zijn er veel invloeden van deze Indianen herkenbaar op het eiland. De Spanjaarden die vijfhonderd jaar geleden Aruba innamen hebben echter de meeste Indianen weggevoerd waardoor op Aruba de tradities door de geschiedenis zijn beïnvloed. U zou verwachten dat veel van de bestaande tradities Spaanse invloeden hebben maar dat valt eigenlijk reuze mee afgezien van het feit dat het grootste deel van het eiland katholiek is. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat na honderd dertig jaar Spaanse heerschappij de Nederlanders het roer overnamen. Vandaar ook dat op Aruba tradities vaak een Nederlands tintje hebben en dit wordt ook duidelijk als in reisgidsen Aruba beschreven wordt. De Nederlanders hielden zich in de zeventiende en achttiende eeuw nadrukkelijk bezig met de slaven handel en veel in tradities op Aruba is dit terug te vinden. Wellicht nog belangrijker is het feit dat deze voornamelijk Creoolse mensen na het afschaffen van de slavernij als vrije mensen op Aruba vestigden. In veel evenementen op Aruba zult u de invloed van die cultuur dan ook terug vinden en dat maakt het bijzonder interessant.

De verscheidenheid van culturen die in de vorm van ongeveer tachtig nationaliteiten opgenomen is in de Arubaanse cultuur heeft niet tot wrijving tussen verschillende groepen geleid. Dat is vooral te merken aan wellicht het belangrijkste evenement op het eiland, het jaarlijkse carnaval. Van alle tradities op Aruba is vooral het carnaval het evenement dat alle mensen bij elkaar brengt. Het hele eiland ligt dan nagenoeg stil en de meeste bewoners storten zich vol overgave gedurende een hele maand in de vele activiteiten die georganiseerd worden. Dat wat betreft gewoontes Aruba ook veel te bieden heeft kunt u zien als u het wekelijkse Bonbini festival bezoekt waar u kennis zult maken met de Arubaanse cultuur en de invulling die haar bewoners daar aan geven. De invloeden van de oorspronkelijke bewoners ziet u terug in de oogstfeesten rond het San Juan Dera Gai festival eind juni. Onder de evenementen op Aruba zal ook het puur Nederlandse Sinterklaas feest niet ontbreken dat ook ieder jaar uitgebreid gevierd wordt. De katholieke meerderheid op het eiland zal natuurlijk ook de andere door de kerk ondersteunde tradities in ere houden zoals kerstmis en Pasen maar ook tradities die terug voeren tot de komst van de eerste Spaanse priesters naar het eiland. De tradities op Aruba zijn net zo kleurrijk als de samenstelling van de bevolking en als u er voor open staat maakt dat het eiland bijzonder interessant en uniek. Voor heel veel bezoekers zijn op Aruba tradities de reden om zich te verdiepen in het eiland en haar cultuur.

Naast het genieten van de bijzonderheden die de vele tradities u voor zullen schotelen kunt u natuurlijk deelnemen aan heel veel andere activiteiten en evenementen die het eiland rijk is. De tradities op Aruba zullen vooral in de namiddag of de avonduren plaatsvinden vanwege het klimaat. De rest van de dag is daardoor gereserveerd voor tal van andere zaken die de lokale bevolking maar vooral ook de toeristen bezig zullen houden. Het zal vanwege het feit dat heel veel activiteiten jaarlijks terug keren gezegd mogen worden dat veel evenementen tot de gewoontes van Aruba zijn gaan horen. De organisaties van verschillende evenementen werken het hele jaar door aan hun evenement en voor hen is dat dan ook een hoogtepunt van het jaar. Het jaarlijkse golf toernooi, de triatlon, hardloop wedstrijden en zeil wedstrijden zijn hiervan de sportieve voorbeelden. Natuurlijk is het zo dat op Aruba tradities met de geschiedenis te maken hebben maar ook de cultuur speelt een belangrijke rol. Dit is goed te zien aan de eerder genoemde oogstfeesten maar ook aan het wijn en voedsel festival en natuurlijk de goede keuken van veel restaurants. De tradities op Aruba zijn net zo divers als de bevolking zelf en dat verklaard de grote aantrekkingskracht van het eiland. Het is dan ook absoluut een aanrader als u open staat voor andere culturen om u te laten verassen door al het mooie dat Aruba u te bieden heeft. Wel zult u voor sommige evenementen op Aruba uw reis goed moeten plannen waardoor de beste last minute aanbieding wellicht niet voor u geschikt is.